TransportVoedselindustrie

Vivera

De aanleiding tot het project

Vivera heeft anno 2022 de doelstelling om de omzet te verdrievoudigen. Hierdoor is het noodzakelijk om de huidige machinelijnen te optimaliseren, of om uit te breiden. Vivera heeft onder andere gekozen voor uitbreiding, waarbij er voor de aan- en afvoer van materiaal de noodzaak ontstond voor een transportsysteem met lift en een hygiënisch bordes.

De uitvoering van het project

Van Rijn is met Vivera om de tafel gaan zitten om te kijken wat er noodzakelijk was om de nieuwe machines, welke reeds waren aangeschaft, aan te sluiten op een hygiënisch bordes en hoe het transport te optimaliseren.

Hieruit bleek dat er twee transportbanden nodig waren – één voor de aanvoer van volle kratten naar de machinelijn, en één voor de afvoer van lege kratten. De beste oplossing hiervoor was het plaatsen van twee schakelbanden boven elkaar. Op deze manier neemt de transportlijn zo min mogelijk ruimte in.

Verder zit er een hoogteverschil tussen verschillende productieruimtes. Hierdoor bestaat het transportsysteem uit een deel op de lagere verdieping, en een deel op de hogere verdieping. Om deze met elkaar te verbinden is er verticale transporteur geïnstalleerd. Ook is er een trap naast de transporteur geïnstalleerd zodat monteurs en operators eenvoudig bij de gehele installatie kunnen komen.

In de bovenste productieruimte, High Care, wordt het materiaal uit de volle kratten met de hand op de trilgoot geplaatst. De trilgoot en de transporteur zijn zo ontworpen dat de operator hier ergonomisch verantwoord aan het werk kan doordat hij enkele stappen kan maken tijdens het proces, in tegenstelling tot wanneer hij alles vanuit een stilstaande positie had moeten doen. Ook is er hier een verrijdbaar bordes geplaatst zodat ondanks de hoogte goed schoongemaakt kan worden.

Het hygiënisch bordes is zo ontworpen dat:

  • De goten neerklapbaar zijn zodat deze regelmatig schoongemaakt kunnen worden;
  • De afvoer buizen demontabel zijn zodat deze ook handmatig nog schoongemaakt kunnen worden;
  • Het geheel onder afschot staat;
  • Het geheel na installatie hygiënisch is afgelast;
  • Er gebruik is gemaakt van een flauwe trap.

Het eindresultaat

Vivera heeft een transportsysteem gekregen waarmee de nieuwe machinelijn in gebruik genomen kan worden. Ondanks de uitdagingen op het gebied van hoogteverschil en hygiëne-eisen heeft Vivera nu de middelen om de productie nog verder uit te breiden en de groeiende vraag naar veganistisch voedsel het hoofd te bieden.

Vivera

Vivera is een Nederlands merk van vleesvervangers die grotendeels gebaseerd zijn op sojabonen. Het merk werd in 1990 geïntroduceerd bij verschillende Nederlandse supermarkten. Sinds 2010 is het ook te vinden in de foodservicemarkt, zodat Vivera-producten bij een groot aantal Nederlandse horecabedrijven en institutionele bedrijven verkrijgbaar zijn.

Advies nodig of vragen?

    privacy statement*

    Gerelateerde projecten