BloemenindustrieTransport

Fleurada

De aanleiding tot het project

Fleurada had de behoefte om de productiecapaciteit uit te breiden. Hiervoor wilden zij een gloednieuw systeem om bloemen te verwerken. Dit systeem moet het mogelijk maken om in een grote hal de kratten en fusten te transporteren naar de juiste werkplekken, en de lege kratten en fusten te retourneren. De gevulde kratten moesten naar de juiste uitgang gaan om op transport te kunnen.

De uitvoering van het project

Samen met Fleurada is gekeken hoe het werkproces in zijn werk ging. Hieruit bleek dat ze werken met verschillende werkplekken, waar medewerkers de boeketten in kratten samenstellen. De beste manier om dit te faciliteren was om een systeem te bouwen waar lege kratten naar de juiste werkplek worden vervoerd, waarna ze gevuld kunnen worden. De gevulde kratten moeten daarna automatisch naar het eindstation voor transport worden vervoerd.

Onze engineering is vervolgens begonnen om het ontwerp hiervoor te maken. Om dit te realiseren is een cirkelvormig transportsysteem opgesteld. Direct buiten deze cirkel staan werkplekken op rollenbanen opgesteld. Hierdoor kunnen de kratten eenvoudig van de transportrollenbaan naar de werkplek worden geschoven om gevuld te worden. Wanneer het krat gevuld is, kan de medewerker deze weer eenvoudig op de transportband duwen.

De volle kratten worden vervolgens automatisch voorzien van een sticker door een etiketteermachine. Deze stickers zorgen ervoor dat de gevulde kratten gescand kunnen worden, zodat ze automatisch naar het eindpunt gebracht worden.

Daarnaast is er een speciaal afvoersysteem voor lege fusten ingebouwd. De lege bloemenfusten kunnen ook op de band worden gezet, en worden naar een speciale band getransporteerd. Dit is een rollenbaan met een lekbak, waar het water dat in de fusten zit wordt opgevangen en wegpompt naar het riool. Hierdoor gaat opruimen snel en staat de werkvloer niet onder water. De lekbak is uitgerust met een zeef om afval op te vangen, zodat alleen water het riool ingaat en de pomp niet verstopt raakt.

Verder is het systeem uitgerust met besturing met een groot beeldscherm. Hierin kunnen zaken zoals de snelheid aangepast worden. Ook zit er een storingslog in voor de monteurs, om in de toekomst sneller storingen op te kunnen lossen, zelfs van afstand. Daarnaast is het stroomverbruik per motor ook zichtbaar, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.

Als laatste is het systeem door Van Rijn volledig getest, opgebouwd en in bedrijf gesteld op locatie.

Het eindresultaat

Fleurada heeft een verwerkingssysteem waardoor het een enorme hoeveelheid bloemen efficiënt kan verwerken tot prachtige boeketten. Ook is het met het ronde systeem makkelijk om het overzicht te bewaren in de hal en op de werkplekken, waardoor het proces goed aan te sturen is. Het eindresultaat is een efficiënte en toekomstbestendige werkomgeving.

Fleurada

Fleurada is een dynamisch import- en exportbedrijf in bloemen, planten en accessoires, met eigen groothandels in Nederland en Duitsland.

Advies nodig of vragen?

    privacy statement*

    Gerelateerde projecten